divendres, 16 de novembre del 2012

Terrasses a Tarragona: conflicte a la vista

Nou conflicte a la vista entre els propietaris de bars i restaurants de Tarragona i l'Ajuntament. I el motiu, altra vegada, els horaris de servei de les terrasses a l'aire lliure. Des de fa una setmana ja s'està aplicant l'horari d'hivern, que s'allargarà fins el març de l'any vinent, i que només permet oferir servei a les terrasses fins les 23.00 (de dilluns a dijous) i fins les 24.00 hores els caps de setmana i les vigílies de festius.
En comparació amb l'horari d'estiu, que es va prolongar fins a final d'octubre, atesa la bonança climatològica de la ciutat, el nou reglament aprovat el passat mes de maig deixa els empresaris amb dues hores menys de terrassa cada dia. Potser llavors, amb l'estiu per endavant, no hi van fer prou cas, però davant la perspectiva d'una disminució important de la clientela i dels ingressos, han tornat a activar els mecanismes per tractar de convèncer el consistori perquè flexibilitzi la normativa. Consideren que, de manera indirecta, afavoreix altres locals de la ciutat.

Una imatge d'algunes terrasses de la plaça de la Font. Foto: S.C.

 La mesura afecta tota la ciutat, encara que el greuge és més gran per als locals de la Part Alta i pel tram de la rambla Nova més pròxim al Balcó del Mediterrani, sense oblidar el Serrallo i els barris. D'entre tots, els de la plaça de la Font són els que se senten més desemparats, i als quals la mesura pot perjudicar més. Per això, ja han recollit signatures de més de cent bars i restaurants de Tarragona per mirar de fer pinya i lluitar plegats.
L'objectiu no és cap altre que tractar de convèncer l'Ajuntament perquè recapaciti, afluixi i els ampliï l'horari, principalment els caps de setmana. A diferència de les ocasions anteriors, en les quals els mateixos empresaris negociaven amb l'Ajuntament, ara s'han encomanat a l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de la província de Tarragona (AEH) i a la Cambra de Comerç, Aquestes dues institucions seran els interlocutors.
Des de l'AEH es creu que si la normativa s'aplica es perdran llocs de treball. "Ja estem en nivells crítics i per això demanem sensibilitat a l'administració perquè els locals mantinguin el mateix nivell de producció", van assenyalar fonts de l'associació.

Una altra imatge d'una terrassa de la plaça de la Font. Foto: S.C.

Tot i que el cap de setmana passat, tots els locals van complir la normativa i van tancar el servei de terrassa a l'hora prevista, molts dels empresaris consultats per aquest blog no sabien com actuaran en els propers dies. Això, sí, temen que la Guàrdia Urbana interpreti la llei al peu de la lletra i els sancioni, cosa que, de moment, no ha passar.Tot anirà en funció de la clientela i de la demanda. Sense voler crear polèmica, el conflicte torna a estar servit. En el millor dels casos, els empresaris d'aquests establiments perdran setze hores mensuals de servei de terrassa. Facin vostès els càlculs. 
Un exemple clar és els partits de futbol que comencen a quarts de deu de la nit. Si són en diumenge, els clients hauran de ser desallotjats amablement, possiblement a mig sopar. Esperem que imperi el sentit comú en les negociacions.

Segons la nova normativa aprovada el maig d'enguany, els horaris de les terrasses a Tarragona seran els següents:
Primavera (de març a maig)
De dilluns a dijous: fins les 24h
Divendres, dissabtes i vigílies de festius: fins la 1 de la matinada
Estiu (de maig a octubre)
De dilluns a dijous: fins la 1 de la matinada
Divendres, dissabtes i vigílies de festius: fins les 2
Hivern (de novembre a març)
De dilluns a dijous: fins les 23h
Divendres, dissabtes i vigílies de festius: fins les 24h


3 comentaris:

  1. Creo que con el tiempo que hace, se tendría que ser un poco solidario con los vecinos y cerrar las terrazas más pronto. Puesto que en época estival, los vecinos ya son bastante tolerantes...

    ResponElimina
  2. Amb els temps que estem vivint, la gent ja prou feina té per tirar endavant, els bars les places són llocs de reunió, debat i diversió. Amb aquest horari treuen llocs de treball, ingressos pels negocis i aconsegueixen que la gent es mori d'avorriment a Tarragona.

    ResponElimina
  3. Tenir un bar sota el dormitori no es gens divertit. Els tarragonins som molt sorollosos i cridem a totahora. El tancament de les terrasses d'hora no sol·luciona això per que els cafres de sempre destrossen el mobiliari urbà i t'entren en els portals a fer porqueries cada cop que un bar tanca de nit... però on és l'ordenança que diu que no es pot fer sorroll a segons quines hores? On és el meu dret a dormir?

    ResponElimina