divendres, 23 de novembre del 2012

Recels a Tarragona pel finançament de la nova Escola Oficial d'Idiomes

Les obres de l'Escola Oficial d'Idiomes a l'antiga fàbrica de licors Chartreuse avancen a bon ritme. Tan sols cal passejar-hi pels voltants per agafar consciència que, finalment, un dels projectes eterns de Tarragona podrà veure la llum. Si res no falla, ara ja no hi ha res que impedeixi que l'EOI obri portes el proper curs escolar i s'acabi el malson que ha suposat estudiar al vell i destartalat edifici de la rambla Nova.
La posada en marxa d'un equipament de tanta envergadura, però, sempre porta inherent, i sobretot a Tarragona, un gran recel, i més en l'actual conjuntura econòmica: qui pagarà els 8 milions d'euros que val la nova escola?
Malgrat que a qui correspon fer-se'n càrrec és al govern de la Generalitat, qui ha fet el pas, de moment, és l'Ajuntament de Tarragona. A través de l'empresa d'habitatge, SMHAUSA, va demanar un crèdit pel valor total de l'obra, amb el compromís, per part de l'executiu català, de que li tornaria fins l'últim cèntim invertit per l'administració municipal. I amb l'Ajuntament com a avalador.

Una imatge de l'antiga fàbrica de licors Chartreuse, que es convertirà en la nova Escola Oficial d'Idiomes de Tarragona. Foto: S.C.

Però que quedi clar. El que primer pagarà serà l'Ajuntament. I ho farà a raó d'uns 450.000 euros anuals, els quals haurien de ser retornats per l'executiu català de manera immediata. Això és el que està pactat gràcies a un acord de govern entre les dues administracions. A més a més, existeix un mandat del Parlament de Catalunya que insta el Govern a fer efectiu el pagament just després que ho hagi fet el consistori tarragoní.

El recel de l'Ajuntament
Si tot està firmat i pactat, en què es basa l'Ajuntament de Tarragona per mostrar-se recelós i creure que la Generalitat no complirà? En primer lloc, que l'ordre parlamentària tampoc no compromet a res. Tan sols l'insta, li suggereix.  A més, l'estiu de 2011 el govern de Convergència i Unió ja va intentar alentir el procés de pagament al consistori tarragoní. L'executiu de Mas pretenia condicionar el retorn dels diners que Tarragona ja ha avançat a la disponibilitat pressupostària del moment.

Imatge del pati interior de la futura EOI de Tarragona. Foto: S.C.

Bon negoci per a ells, però nefast per a Tarragona, i més tenint en compte el que la Generalitat ja deu a Tarragona (15 ME del fons de liquiditat). Afortunadament, la proposta va quedar descartada perquè llavors tots els grups de l'oposició van rebutjar la proposta convergent i van donar suport a una proposta del PP que instava el Govern a complir amb els pagaments.
Veurem com evoluciona tot plegat. El consistori tem que el nou executiu sorgit de les eleccions de diumenge ajorni el retorn de les quotes que l'Ajuntament començarà a pagar a l'estiu. Si això passés, les arques tarragonines sumarien un nou problema.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada