dilluns, 7 de maig del 2012

Els senadors de Tarragona, d'excursió

Tarragona necessita mostrar el seu patrimoni i sempre que pugui, també exportar-lo i publicitar-lo. Per això, dissabte va convocar als membres del Senat Tarragoní, l'òrgan d'assessorament de l'alcalde Ballesteros, per mirar d'injectar-los el màxim de coneixements sobre part de la Tarraco Romana. Com a grans ambaixadors de la ciutat que són, pretors i legats, acompanyats de familiars, van convertir-se, per un matí, en turistes i visitants improvisats. Pere Salas, Xavier Climent, Berni Àlvarez, Josep Maria Buqueras, Federico Adán o Jordi Freixa van ser alguns dels que no es van voler perdre l'excursió.
Prop d'una quarantena de persones van seguir amb atenció la lliçó impartida pel catedràtic d'Arqueologia de la URV Joaquín Ruiz de Arbulo. Tot i que la iniciativa és lloable i molt encertada, atès que alguns dels senadors i senadores viuen i treballen fora de Tarragona i podran exportar totes les dades emmagatzemades als seus colegues, la visita va acabar girant en excés sobre el circ romà, una de les grans joies del patrimoni tarragoní, de la qual Ruiz de Arbulo n'és un autèntic mestre. Això, sí, els senadors van quedar encantats i, de ben segur, la trobada va servir per reforçar el sentiment de ciutat.


Però potser es van trobar a faltar dades de comprensió més ràpida perquè els senadors es poguessin construir una idea mental de com era allò que els estaven explicant amb molta passió, però possiblement amb excés de meticulositat. Estic convençut que l'audiència ansiava dades més directes i segur que menys tecnicismes.
De fet, possiblement és el que es troba a faltar en molts dels monuments de la Tarraco Romana, com ara pantalles, monitors o altres sistemes tecnològics que ajudin a entendre al visitant l'esplendor d'aquell recinte 2000 anys enrere; un mecanisme que contribuïria a una comprensió instantània i a una visualització de com era la vida en l'antiguitat més enllà de les paraules necessàries d'un sabi o d'un expert. A la rambla Nova hi ha pantalles que informen de l'estat de l'aigua durant tot l'any i, en canvi, en d'altres indrets on serien més necessàries, no hi són.


Aquestes i d'altres mancances s'havien de resoldre gràcies a les actuacions finançades amb els 4,2 milions d'euros procedents del Pla de Competitivitat de la Tarraco Romana, repartits durant quatre anys, des de 2009 fins el 2013. Tenint en compte que esdeveniments com Tarraco Viva generen ingressos i reverteixen de manera altament positiva en la ciutat, molts es pregunten en què s'han destinat tots aquests diners.

Tornant a la visita dels pretors i legats, el propòsit de l'Ajuntament de Tarragona és convocar als 27 regidors, als diputats tarragonins i a d'altres col·lectius professonals perquè també acumulin informació suficient sobre el passat de la ciutat i l'exporti com més lluny, millor. En qualsevol cas, la iniciativa de l'àrea de Relacions Institucionals, de la qual n'és el titular Paco Zapater, és magnífica.

1 comentari:

  1. El problema és que Tarragona no ha sapigut (o no ha volgut) apostar mai per una interpretació del patrimoni que fos potent i moderna. No hem tingut ni la imaginació per aplicar-ho a l'aire lliure ni la visió per crear un bon centre d'interpretació que ho fes possible. Ara, amb la que està caient, suposo que amb 4,2 milions no pots ni començar... En fi, farem tard, com sempre.

    ResponElimina