divendres, 28 de setembre del 2012

Tarragona s'encomana a la Generalitat perquè enllesteixi el POUM abans de final d'any

Tarragona ja té enllestit el nou pla urbanístic, el POUM. El document i l'eina que permetrà que la ciutat arribi als 180.000 habitants durant els propers quaranta anys, i que hauria de servir perquè les múltiples inversions previstes, principalment en habitatges protegits, espais verds i l'arribada de noves empreses, finalment tiri endavant.
Dotze anys després que comencés a bategar, el document que marcarà l'índex de creixement urbanístic de Tarragona va ser aprovat de manera definitiva i ara només cal esperar el darrer vistiplau de la Generalitat perquè sigui una realitat palpable. Amb un quòrum quasi absolut, de no haver estat per la regidora d'ICV, Arga Sentís, que es va abstenir en la votació argumentant que "no és el nostre POUM", els vots favorables del PSC (11), CiU (7) i PP (7) van escenificar l'entesa, el consens i la pau política que havia generat el text urbanístic en els darrers quatre anys. Enrere ja havia quedat l'alarma social generada pel document aprovat el maig de 2007 el govern de CiU i PP.


Foto: Carles Castillo, Tinent d'Alcalde de Territori.
 Amb una exposició d'uns vint minuts, el titular de l'àrea d'Urbanisme, Carles Castillo, va intentar fer el que és impossible: fer una radiografia del POUM; principalment perquè consta de més d'un miler de fulls. Això, però, no va ser obstacle perquè restés importància al retard d'un mes; un període insignificant si es té en compte que les converses per modificar el pla urbanístic actual daten de febrer de 2000.
L'Ajuntament ha seguit fil per randa el 95 per cent de les prescripcions de l'executiu català, mentre que en el 5 per cent restant, el consistori ha pogut fer la seva pròpia interpretació. Un exemple és un bloc de pisos del carrer Arce Ochotorena, a tocar de l'escola El Miracle, el qual hauria anat a terra segons els designis de la Generalitat. L'Ajuntament, però, l'ha salvat.

Foto: Pau Pérez (esq.),  l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros i la regidora Carme Crespo.

 Malgrat ser, de moment, un ens intangible, els efectes del POUM sobre Tarragona han de ser miraculosos. Sobretot si s'agafa consciència de l'actual conjuntura econòmica i social. El document permetrà que es tornin a concedir llicències urbanístiques, cosa que ajudarà a que es reactivi l'economia i es generi riquesa. Ara bé, la pilota estarà en mans dels promotors. El principal exemple serà l'arribada d'IKEA. Darrere de la multinacional sueca ja n'hi ha d'altres que han trucat a la porta de l'Ajuntament. O almenys així mateix ho va manifestar el regidor d'Urbanisme fa unes setmanes.

Tot i que el dia es recordarà com el de l'aprovació definitiva del nou POUM, el plenari va esdevenir un pèl avorrit, lent i ensopit. Vaja, com la majoria últimament. De fet, ningú no esperava cap picabaralla ni cap retret perquè el consens, en aquest assumpte, ja venia de  lluny. Tan sols el portaveu del PP, Alejandro Fernández, va recriminar l'actitud del govern de la Generalitat, qualificant-la d'innacceptable pel retard en tot el procés.La líder de CiU, Victòria Forns, va deixar entreveure que el seu vot favorable hauria de tenir recompensa en el futur: "La lleialtat és un camí de dos sentits". Veurem si això es reflecteix en un pacte de ciutat.

La convocatòria d'eleccions pel proper 25 de novembre penja un interrogant més en el POUM tarragoní. Hi haurà temps perquè el conseller de Territori, Lluís Recoder, l'aprovi i el signi abans que es disolgui el Parlament? Castillo té fe i l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, va insistir que té el compromís de Barcelona que abans de final d'any el POUM tornarà a Tarragona preparat perquè es pugui executar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada