dimecres, 29 d’agost del 2012

L'Ajuntament buscarà salvar en el POUM un edifici de la zona del Miracle

El nou pla urbanístic de Tarragona entre definitivament en la seva recta final. El POUM,  que és com se'l coneix popularment, servirà per marcar les línies de creixement urbanístiques, gràcies a les quals la ciutat preveu arribar als 180.000 habitants en els propers quaranta anys. De pas, també servirà perquè els barris, sovint desplaçats, quedin finalment relligats al teixit urbà. Les tres grans àrees de creixement se situen a l'Horta Gran, a la Vall del Llorito i a la Budallera. En totes aquestes zones es preveuen més de 30.000 habitatges.

Després de penúries i de molts calvaris, de llargues letàrgies provocades per les exigències del tripartit, el consistori tarragoní ho té tot pràcticament enllestit perquè en la primera quinzena de setembre, possiblement en el plenari del dia 15, es pugui dur a terme l'aprovació definitiva.

Des de fa quasi un any, el departament d'Urbanisme i Territori de l'Ajuntament ha anat afegint les clàusules i condicions fixades per la Generalitat, requisit indispensable perquè el POUM pugui rebre el vistiplau de l'executiu català a finals d'any, prèvia signatura del conseller Lluís Recoder. L'administració tarragonina ha seguit fil per randa el 95% de les exigències de l'executiu català, però hi ha hagut alguns aspectes que ha preferit executar sota el seu criteri, creient que el que li demanava la Generalitat trepitjava competències únicament municipals i perjudicava els interessos d'alguns veïns.


Una imatge de l'Amfiteatre, i just al costat, de color gris, l'edifici que el consistori no farà enderrocar.

Un dels casos en què l'Ajuntament de Tarragona s'ha desdit, sempre pel bé de la ciutat, del que li marcava la Generalitat afecta a un bloc de pisos situats al carrer Arce Ochotorena, a tocar de l'Amfiteatre romà, i de la via del tren. Tot i que sota el criteri de l'executiu aquell bloc hauria d'anar a terra, l'Ajuntament traslladarà els drets d'edificació a la façana marítima. Això, sí, aquesta operació urbanística tindrà vigència quan la façana quedi alliberada.

Un altre dels punts en què l'àrea coordinada per Carles Castillo discrepa del que estableixen les directrius marcades des de Barcelona afecta a la construcció d'una nova urbanització de pisos a tocar del barri de Sant Salvador, entre l'N-240 i el camp de tir. L'Ajuntament ha preferit fer cas al seu criteri i ubicarà la urbanització lluny de la carretera, en una operació més coherent, i envoltada per una zona verda.

Una altra de les exigències de la Generalitat i que, en aquest cas, el consistori, sí ha inclòs, afecta a les naus que hi ha davant del Teatre romà, al final del carrer Sant Magí. Els drets edificatoris aniran a la Vall de l'Arrabassada. Precisament, en aquesta zona també haurien d'anar els drets de la finca on hi havia l'Hostal del Sol, enderrocat fa un parell i que ara serveix perquè el consistori recapti uns quants calerons amb la zona blava.
En l'àmbit polític, tot apunta que el consens que ha acompanyat tot el procés continuarà com fins ara. Hi ha massa coses en joc perquè ara tornin a aparèixer picabaralles. El POUM és massa important pel futur de Tarragona perquè algú busqui rèdit polític.

1 comentari:

  1. En primer lugar felicitarte por este post, en segundo lugar y como integrante de la coordinadora de afectados por el POUM Tarragona, te dire que el edificio que mencionas fue objeto de diversas disputas entre la oposicion y el actual equipo de gobierno de la ciudad, concretamente PP Tarragona se oponia a que ese edificio se mentubiese en pie en el nuevo POUM, pero la coordinadora y la responsable vecinal de ese edificio (Maria Antonia), llegamos a un acuerdo con el departamento de urbanismo salvandolo,,,,,,no entendiamos que se afectara ese edificio y no el grupo de chalets y edificios contiguos, se nos dio la razón y si no cambia nada se mantendra.
    saludos y con tu permiso difundo este gran post!

    ResponElimina